Fredag d. 1. maj 2020, Kl. 10:00 til kl. 12:00

Tiderne er med fiskeriet under tyskernes besættelse af Danmark; alt, hvad der trækkes op af havet, kan sendes til Tyskland, der er afhængig af fødevare-leverancer fra Danmark. Men det er ikke kun fiskeriet, der kaster penge af sig, undertiden er der også andet end fisk i lastrummet: Hitlers uvenner og smuglergods, der omfatter alt lige fra cigaretter til brillanter og guldbarrer.

Smugleriet er en givtig indtægtskilde, og til kunderne hører blandt andre storsvindlerne Linde og Hassel-strøm. Også tyske officerer, der har erkendt Tysklands forstående nederlag, er gode kunder. De har sikret sig jødeguld og andre gode sager, de vælger den såkaldte ”Flugtrute Nord” for ikke at blive stillet for en krigsret, men guldsmugleriet får også betydning for de russere, der er flygtet til Vesteuropa efter revolutionen i 1917.

Danske fiskere tjente enorme summer på fiskeriet og på smugleriet både under og efter besættelsen, de færreste blev opdaget, de fleste klarede skærene. De store penge indtjent på salget af fisk til besættelsesmagten kom til at danne grundlaget for nye investeringer til gavn for fiskeriet i årtierne efter Anden Verdenskrig.

Kirkeladens sal, Kirkevej 14, 3230 Græsted, Danmark